Waarom zouden we mindful omgaan met communicatieproducten?

Het is bewezen dat een mindvolle benadering van onszelf verschillende positieve effecten heeft op onze fysieke en mentale gezondheid, zoals stressvermindering en meer levenstevredenheid. We brengen nu een aanzienlijk deel van ons dagelijks leven door op en met communicatiemiddelen. Daarom moeten we ook bewust omgaan met het gebruik en de productie van communicatieproducten, want het gaat enerzijds om ons welzijn en anderzijds om het verbruik van waardevolle hulpbronnen.

Waarom richten we ons op het onderwerp mindfulness?

Heel eenvoudig, als fabrikant van communicatieproducten - waaronder smartphones - zien we onszelf als verantwoordelijke partij en willen we mensen bewust maken van een gezond gebruik van onze producten. De "always-on" mentaliteit leidt immers vaak tot een overload aan prikkels en informatie, wat gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Het is belangrijk om controle te houden over technologie in plaats van erdoor beheerst te worden. Vanuit ecologisch oogpunt is een zorgvuldig gebruik van hulpbronnen net zo belangrijk. Mindfulness is goed voor mensen en goed voor de planeet.

Minder is soms meer

Ben je soms verbaasd als je schermtijd laat zien hoeveel tijd je elke dag op je smartphone doorbrengt? Geen wonder, want we gebruiken deze kleine alleskunners om te communiceren, te informeren, te entertainen en ons dagelijks leven te managen.

Sluit een contract met jezelf en stel een tijdslimiet in voor je digitale consumptie. Of geef je smartphone bewust een tijdje op en leg hem uit het zicht, zodat je niet wordt afgeleid door constante meldingen.

Meer persoonlijke waardering voor je dierbaren

Neem de tijd om te communiceren met je dierbaren. Thuis in een ontspannen sfeer kun je bellen met je draadloze vaste telefoon - zonder dode hoeken, maar met weinig straling en minder stroomverbruik dan een smartphone dankzij ECO DECT. En veel minder afleidend. Je kunt ook oproepdoorschakeling van je smartphone naar je vaste telefoon instellen en bereikbaar blijven. Als je onderweg bent en voor de zekerheid een mobiele telefoon bij je wilt hebben, kun je met een GSM gemakkelijk bellen of sms'en. Pure telefonie!

Meer levenskwaliteit voor jou

Denk na over waar je meer van je kostbare tijd aan wilt besteden - professioneel of privé. Beperk je digitale gebruik in het algemeen door iets goeds voor jezelf te doen dat niet digitaal is - maak een wandeling in de natuur, werk in de tuin, volg je favoriete hobby, doe aan gymnastiek, mediteer of luier gewoon wat rond - en dat allemaal zonder mobiele telefooncamera, WhatsApp of Google Maps. Je zult zien, het is echt makkelijk!

Digitaal opruimen:
10 weerbaarheidstips voor persoonlijke stressvermindering

  1. Stel duidelijke doelen: Bepaal waarom je een digitale detox wilt doen en welke doelen je wilt bereiken, of het nu gaat om stressvermindering, verhoogde productiviteit of een hogere levenskwaliteit.
  2. Maak een schema: Plan wanneer je offline zult zijn en voor hoe lang. Dit kan een dagelijkse pauze zijn, een weekend of zelfs een hele week.
  3. Schakel meldingen uit: Schakel onbelangrijke meldingen op je apparaten uit om afleiding te minimaliseren.
  4. Stel technologievrije zones in: Bepaal bepaalde gebieden of tijdstippen in je huis als techvrije zones of momenten, bijvoorbeeld tijdens het eten of voor het slapen gaan.
  5. Geef voorrang aan interpersoonlijke interacties: Breng quality time door met familie en vrienden door echte gesprekken en activiteiten aan te moedigen.
  6. Zoek analoge alternatieven: Vervang digitaal entertainment door analoge activiteiten zoals lezen, bordspellen spelen of een wandeling maken.
  7. Schakel uit voordat je naar bed gaat: Vermijd schermen ten minste een uur voor het slapengaan om de slaapkwaliteit te verbeteren.
  8. Beheer uw schermtijd: Gebruik apps of ingebouwde functies op je apparaten om je schermtijd in de gaten te houden en te beperken.
  9. Ruim je digitale leven op: verwijder ongebruikte apps, organiseer bestanden en schrijf je uit voor onnodige e-mails om digitale rommel te verminderen.
  10. Gebruik technologie bewust: Heroverweeg na je digitale detox je benadering van technologie en neem gezondere digitale gewoonten aan, zoals het stellen van tijdslimieten en het over het algemeen matiger gebruiken van je smartphone.

Onthoud dat een succesvolle digitale detox niet voor 100% hoeft te worden doorgevoerd. Het gaat erom een balans te vinden die voor jou werkt en die je helpt een gezonder en bewuster leven te leiden in het digitale tijdperk.

De ecologische component

Laten we onszelf niet voor de gek houden: Communicatie-/elektronicaproducten gebruiken veel grondstoffen en componenten. Veel productcomponenten of zelfs eindproducten van andere fabrikanten worden in verre landen gemaakt, wat betekent dat de mogelijk lange transportroute ook emissies veroorzaakt. Bij Gigaset kiezen we voor Duitsland als onze productielocatie, waar we gecertificeerde materialen, CO2-vrije groene stroom en zo min mogelijk water gebruiken.

Als consument heb je de keuze om te kiezen voor een product "Made in Germany". Op die manier help je mee aan de vermindering van broeikasgassen door korte transportroutes en schone productie - en help je de Duitse economie.

Voor een lange levensduur!

Let bij het kopen van elektronische producten op de uitwisselbaarheid van reserveonderdelen en de repareerbaarheid. De levensduur van bijvoorbeeld de batterij van een smartphone kan aanzienlijk worden verlengd door deze op de juiste manier op te laden. Bij Gigaset-smartphones kan de gebruiker de batterij zelf vervangen als deze op een bepaald moment leeg raakt. Dat is onze standaard voor meer duurzaamheid. En als een apparaat echt niet meer gerepareerd kan worden, maak dan gebruik van de vele recyclingmogelijkheden voor oude apparaten - zoals de recyclingdiensten van onze samenwerkingspartner Closing the Loop - en ondersteun de circulaire economie en het hergebruik van waardevolle bronnen.

Oefenen zonder

Er worden ook hulpbronnen verbruikt bij het gebruik van communicatieproducten: Netflix, Amazon Prime, YouTube en co. verbruiken enorme hoeveelheden elektriciteit. De servers draaiende houden verbruikt veel energie en er komt veel CO2 vrij. Volgens het consumentenadviescentrum komt het streamen van een film gedurende een uur ongeveer overeen met de uitstoot van een kleine auto die één kilometer rijdt. Volgens het consumentenadviescentrum zijn bewegende beelden "bijzonder energie-intensief" op het internet, naast websites, e-mails en sociale netwerken.

Het is belangrijk op te merken dat digitalisering en het gebruik van smartphones veel voordelen met zich meebrengen, maar er moeten ook bewuste keuzes worden gemaakt om de ecologische voetafdruk te minimaliseren.

Jij kunt ook helpen:
10 tips voor milieuvriendelijk streamen

  1. Kies voor lagere resoluties: Het streamen van content in hogere resoluties (bijv. 4K) vereist meer bandbreedte en energie. Als je de mogelijkheid hebt, kies dan voor een lagere resolutie om het energieverbruik te verminderen.
  2. Gebruik energiebesparende modi: Veel apparaten waarop je streamt hebben energiebesparende modi. Activeer deze opties om het energieverbruik te minimaliseren als je geen haast hebt om content te streamen.
  3. WLAN-verbindingen gebruiken: Kies, indien beschikbaar, voor WLAN omdat dit vaak minder energie verbruikt dan mobiele verbindingen.
  4. Downloaden in plaats van streamen: Indien mogelijk, download content in plaats van het te streamen. Downloaden verbruikt één keer energie, terwijl herhaaldelijk streamen elke keer energie verbruikt.
  5. Gebruik milieuvriendelijke streamingdiensten: Sommige streamingbedrijven richten zich steeds meer op hernieuwbare energie en milieuvriendelijke praktijken. Doe je onderzoek en kies diensten die zich inzetten voor milieubescherming en duurzaamheid.
  6. Stop met streamen als je het niet nodig hebt: Streamen op de achtergrond blijft energie verbruiken.
  7. Recycle en gooi elektronica op de juiste manier weg: Zorg ervoor dat je elektronische apparaten op de juiste manier worden weggegooid - bijvoorbeeld bij het recyclingcentrum - of worden gerecycled om de impact op het milieu te minimaliseren.
  8. Beperk de gebruikstijd: Besteed niet te veel tijd aan het streamen van content. Dit beperkt niet alleen je energieverbruik, maar kan ook je algehele blootstelling aan invloeden van buitenaf verminderen.
  9. Steun milieuorganisaties: Als je de milieu-impact van je streaming wilt compenseren, kun je organisaties steunen die milieubescherming en duurzaamheid bevorderen.
  10. Gebruik je eigen privé-elektriciteitscentrale: Met een fotovoltaïsch systeem op je dak of een balkoncentrale kun je je eigen groene stroom opwekken uit hernieuwbare bronnen. En het is het beste om elektriciteit te verbruiken wanneer er veel hernieuwbare elektriciteit in het net zit: wanneer er zon en wind is.

Onthoud dat elke kleine inspanning om het energieverbruik te verminderen, kan helpen om de impact op het milieu te verminderen. Het is raadzaam om milieubewuste keuzes te maken bij het gebruik van streamingdiensten.

Conclusie

Mindful gebruik van smartphones is om verschillende redenen belangrijk:

  1. Het verminderen van afleiding: Smartphones kunnen gemakkelijk een afleiding worden, vooral in sociale situaties, op het werk of tijdens het autorijden. Mindfulness bij het gebruik van smartphones helpt deze afleidingen te minimaliseren en de productiviteit en veiligheid te verhogen.
  2. Relaties verbeteren: Voortdurend je smartphone checken in het bijzijn van anderen kan onbeleefd overkomen en interpersoonlijke communicatie verstoren. Mindfulness bij het gebruik van smartphones bevordert respectvol gedrag ten opzichte van anderen en versterkt relaties.
  3. Verminderen van stress: De constante beschikbaarheid en constante informatiestroom die smartphones bieden, kan leiden tot stress. Mindfulness bij het gebruik van een smartphone kan helpen om deze stress te verminderen door bewust pauzes te nemen en niet constant het scherm te controleren.
  4. Bevorderen van de geestelijke gezondheid: Overmatig gebruik van smartphones, vooral in de avonduren, kan de slaap belemmeren en de geestelijke gezondheid negatief beïnvloeden. Mindfulness kan helpen om de schermtijd te verminderen en een gezondere relatie met digitale technologie te ontwikkelen.
  5. Impact op het milieu: De productie en verwijdering van smartphones heeft een impact op het milieu. Mindful gebruik van deze apparaten kan helpen de levensduur van smartphones te verlengen en e-waste te verminderen.

In het algemeen gaat mindful gebruik van smartphones over het maken van bewustere beslissingen over hoe en wanneer we deze apparaten gebruiken om de impact op ons eigen leven, de relaties met de mensen om ons heen en het milieu te minimaliseren. Het gaat over controle hebben over technologie in plaats van erdoor beheerst te worden.

Meer over "Fair for Future"

Magazine